Trening av en Ridgeback del 1 – passivitetstrening

Som regel, hvis noen som kjøper valp av meg har hatt omplassert Ridgeback tidligere, kommer det ofte noen frustrerte mailer eller telefoner etter som valpen blir unghund. En voksen Ridgeback er ofte rolig, avbalansert, leser familiens timeplan godt og tilpasser seg aktivitetene (les: skjer det ikke noe ligger de oftest og sover 😉 ). En valp og unghund derimot, er ikke i nærheten av å minne om den voksne hunden… I tillegg er det nok slik, at man får det man lager. Så om man driver fri oppdragelse, får man en voksen hund som også vil sette dagsorden selv. Om man ikke lærer hunden passivitet, vil den være mer aktiv og gjerne fotfølge deg rundt i huset selv når den blir voksen. Om det er sånn man liker det så er det selvsagt ikke noe problem. Men for meg, som helst går på do alene og gjerne vil stå på kjøkkenet uten tre hundesnuter som dytter på meg fordi de lurer på om det jeg lager er til dem, så innfører jeg regler ganske tidlig.

En valp og unghund kan fint lære å legge seg og bli liggende på plassen sin. Men det krever selvsagt en hel masse tålmodighet og uendelige mengder repetisjoner. En liten valp som rusler rundt i huset gjør ikke så voldsomt mye av seg, mens når den veier 45 kilo og løper rundt og kaster lekene sine i været er den litt mer slitsom. Det er litt som med hester. Når man har dem bundet på stallgangen gjør det liksom ikke så mye om de flytter seg litt frem og tilbake. Men når man skal sette seg opp er det en helt annen historie, da vil man helst at den står stille til man sitter i salen.

Så jeg foretrekker at mine hunder ligger stille på plassen sin mens jeg lager mat, og mens vi spiser. Da er det selvsagt mange veier for å få til dette, man kan rose og/eller belønne hunden hver gang den legger seg til å begynne med (shaping), og hvis man i tillegg sier «bra, gå og legg deg» så har man raskt et kommandoord på aktiviteten. Da kan man begynne å lede hunden til å utføre kommandoen, så rose/belønne, og etter hvert utøker man tiden hunden skal ligge før den får belønning.

Jeg tar en annen variant som regel, jeg lærer hunden først at det heter «gå og legg deg» når den legger seg (samme gjør jeg med «gå og tisse» og alle andre ting de gjør helt av seg selv), men når de så vet hva det er (jeg peker også mot sengen, og viser hva jeg vil at den skal gjøre) så flytter jeg den bare tilbake dit hver gang den reiser seg. En liten valp vil fort bli sliten og sovner til slutt, og da har den jo gjort akkurat som jeg ønsker. Som regel trener vi på bli liggende når vi selv er i ro, enten når vi står på kjøkkenet, sitter ved middagsbordet eller når vi sitter i sofaen om kvelden. Dette er passivitetstrening på sitt beste!

nadde_jabari

5 kommentarer om “Trening av en Ridgeback del 1 – passivitetstrening

  1. Tilbaketråkk: Trening av en Ridgeback del 3 – gå pent i bånd | Hunting Pride

  2. Tilbaketråkk: Hvordan en hund bestemmer timeplanen i huset | Hunting Pride

  3. Tilbaketråkk: 10 gode grunner til at Rhodesian Ridgeback egner seg som familiehund | Hunting Pride

  4. Tilbaketråkk: Savn… | Hunting Pride

  5. Tilbaketråkk: Passering av andre hunder i bånd | Hunting Pride

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s